Finishing

Afwerken oefenvormen

Afwerken op doel, ook wel afronden genoemd, kennen we in tientallen verschillende vormen. De bekendste is ongetwijfeld het inspelen, kaatsen en vervolgens afwerken. De vraag is echter hoe vaak een speler tijdens de wedstrijd in de geschetste situatie komt. Een afwerkvorm als deze kan al waardevoller gemaakt worden door het toevoegen van een pass- en trapvorm voorafgaand aan het afwerken.

Wedstrijdecht afwerken

Een toevoeging aan het traditionele afwerken vanuit de kaats is dat de kaatser eerst nog gepasseerd moet worden vanuit een passeerbeweging, voorafgaand aan het afwerken. Ook kan er wedstrijdechter afgewerkt worden vanuit bijvoorbeeld een steekbal of voorzet.

Wachtrijen

Een groot probleem die we veel zien bij met name lagere jeugdteams is dat er lange wachtrijen ontstaan tijdens het afwerken. Probeer dat altijd te voorkomen. Dit kan door een afwerkvorm dubbel uit te zetten, maar ook door extra spelers achter een kaatser te zetten, zodat de lange rij vooraan als het ware wordt opgedeeld in kleine rijtjes tijdens de oefening. Daardoor komen spelers korter stil te staan en zullen zij zich langer en beter kunnen focussen op de oefening zonder afgeleid te worden.

(Visited 1051 times, 1 visits today)